2 Nisan 2013 Salı

Balık eti Faydaları

Balık eti deniz veya tatlı sularda yakalanan soğuk kanlı solungaçları ile

solunum yapan hayvanların besin olarak kullanılan etleridir.

Midye, yengeç,

ıstakoz gibi etleri yenen birçok kabuklu deniz hayvanı mevcuttur ancak bunlar

balık eti sayılmaz. Bunlar balık etiyle birlikte deniz ürünleri olarak

sınıflandırılır.

Balık eti, tavuk eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarının

etleriyle birlikte beyaz et olarak tanınır. Balık etinde doymuş yağ veya

kolesterol oranı çok düşük olduğu gibi protein ve Omega-3 yağ asidi oranı çok

yüksektir. Balık etinin tek kötü tarafı kirlenen denizlerde yakalanan balıklarda

sağlığa zararlı bazı maddelerin bulunabilmesidir. Çok miktarda tüketildiği zaman

bazı balıklarda bulunan cıva oranı sağlığa zararlı boyutlara

ulaşabilmektedir.

Balık eti kızartma, ızgara, buğulama, fırında veya yahni

olarak yenebilir. Bazan balık eti bol olduğu mevsimlerde çiroz halinde

kurutularak saklanır ve sonradan yenir. Sardalye ve ton balığı gibi bazı

balıklar konserve yapılarak satılırlar.

Balık eti pirinç veya ekmek içiyle

doldurularak dolma halinde de hazırlanabilir. Uskumru dolması Türk mutfağının

ilginç yemeklerinden biridir. Balık etini pirinçle sararak yapılan suşhi de

Japon mutfağının en tanınmış yemeklerindendir. Hazar denizinde yaşayan Mersin

balığının yumurtasından yapılan havyar çok sevilen ama çok pahalı bir balık

ürünüdür.


FAYDALARI


Kalp hastalıklarına

yakalanan ve bu nedenle hayatını kaybedenlerin yaş ortalaması gün geçtikçe

düşmesi kalp sağlığına yönelik tıbbi çalışmaların hergün gelişme kaydetmesine

karşın, bu hastalıklara yakalanmamak için çok önemli bir besini tavsiye

etmektedirler: BALIK…


Balık hem insan vücudu için gerekli maddeleri

sağlar; hem de bedeni çeşitli hastalık risklerinden uzak tutacak içeriğe

sahiptir. Örneğin içerdiği Omega-3 asidi ile vücudu adeta bir kalkan gibi korur.

Balık düzenli olarak tüketilirse kalp hastalıkları riskini azalttığı gibi

bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.


BALIK ETiNiN FAYDALARI


1-Özellikle protein, D vitamini ve eser elementler (vücutta

çok az bulunup vücuda çok faydalı maddeler) açısından mükemmel besin kaynağıdır.


2-İçerdiği fosfor, sülfür, vanadyum gibi mineraller

sayesinde büyümeyi ve dokuların iyileşmesini sağlar.
3-Sağlıklı dişetleri ve diş yapısı oluşmasına yardımcı

olur.
4-Cilt rengini güzelleştirir.
5-Saçların daha dayanıklı olmasını sağlar.
6-Bakteriyel enfeksiyonlarda mücadeleye katkıda

bulunur.
7-Kandaki kolesterolü düzenleyici etkisiyle

kalp krizinin önlenmesinde önemli rol oynar.
8-Nişasta ve yağların parçalanarak vücutta kullanılmasına

yardım eder.
9-Eklem sağlığına faydalıdır.
10-Şeker hastalarının tedavisinde kullanılır.
11-Depresyon ve şizofreni belirtilerini hafifletir.
12-Yanık tedavisinde faydası vardır.
13-Migren hastalarında faydası kanıtlanmıştır.
14-Glokom(göz içinde basınç artması nedeniyle meydana gelen

körlük) tedavisnde faydası vardır.


Omega-3: İnsan

vücudu için Omega-3 yağ asitleri zaruri yağ asitleri olarak tıbben kabul

edilmiştir. Bu doymamış yağ asitlerini vücut üretemez ve kesinlikle dışarıdan

besinlerle alınmalıdır ve balık eti çok zengindir. İnsan beynindeki yağın ana

bileşimi omega-3 yağ asitlerini içeren DHA’dır.Kısacası balıkta bulunan Omega-3

yağ asidi, kandaki kolesterolü düşürür, ayrıca yine kandaki trigliserid ve kan

basıncını düşürerek kalp sağlığını korur. Yüksek kolesterol kalp krizi

sebebidir.



Balık eti Faydaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder