Balık eti deniz veya tatlı sularda yakalanan soğuk kanlı solungaçları ile
solunum yapan hayvanların besin olarak kullanılan etleridir.
Midye, yengeç,
ıstakoz gibi etleri yenen birçok kabuklu deniz hayvanı mevcuttur ancak bunlar
balık eti sayılmaz. Bunlar balık etiyle birlikte deniz ürünleri olarak
sınıflandırılır.
Balık eti, tavuk eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarının
etleriyle birlikte beyaz et olarak tanınır. Balık etinde doymuş yağ veya
kolesterol oranı çok düşük olduğu gibi protein ve Omega-3 yağ asidi oranı çok
yüksektir. Balık etinin tek kötü tarafı kirlenen denizlerde yakalanan balıklarda
sağlığa zararlı bazı maddelerin bulunabilmesidir. Çok miktarda tüketildiği zaman
bazı balıklarda bulunan cıva oranı sağlığa zararlı boyutlara
ulaşabilmektedir.
Balık eti kızartma, ızgara, buğulama, fırında veya yahni
olarak yenebilir. Bazan balık eti bol olduğu mevsimlerde çiroz halinde
kurutularak saklanır ve sonradan yenir. Sardalye ve ton balığı gibi bazı
balıklar konserve yapılarak satılırlar.
Balık eti pirinç veya ekmek içiyle
doldurularak dolma halinde de hazırlanabilir. Uskumru dolması Türk mutfağının
ilginç yemeklerinden biridir. Balık etini pirinçle sararak yapılan suşhi de
Japon mutfağının en tanınmış yemeklerindendir. Hazar denizinde yaşayan Mersin
balığının yumurtasından yapılan havyar çok sevilen ama çok pahalı bir balık
ürünüdür.
FAYDALARI
Kalp hastalıklarına
yakalanan ve bu nedenle hayatını kaybedenlerin yaş ortalaması gün geçtikçe
düşmesi kalp sağlığına yönelik tıbbi çalışmaların hergün gelişme kaydetmesine
karşın, bu hastalıklara yakalanmamak için çok önemli bir besini tavsiye
etmektedirler: BALIK…
Balık hem insan vücudu için gerekli maddeleri
sağlar; hem de bedeni çeşitli hastalık risklerinden uzak tutacak içeriğe
sahiptir. Örneğin içerdiği Omega-3 asidi ile vücudu adeta bir kalkan gibi korur.
Balık düzenli olarak tüketilirse kalp hastalıkları riskini azalttığı gibi
bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.
BALIK ETiNiN FAYDALARI
1-Özellikle protein, D vitamini ve eser elementler (vücutta
çok az bulunup vücuda çok faydalı maddeler) açısından mükemmel besin kaynağıdır.
2-İçerdiği fosfor, sülfür, vanadyum gibi mineraller
sayesinde büyümeyi ve dokuların iyileşmesini sağlar.
3-Sağlıklı dişetleri ve diş yapısı oluşmasına yardımcı
olur.
4-Cilt rengini güzelleştirir.
5-Saçların daha dayanıklı olmasını sağlar.
6-Bakteriyel enfeksiyonlarda mücadeleye katkıda
bulunur.
7-Kandaki kolesterolü düzenleyici etkisiyle
kalp krizinin önlenmesinde önemli rol oynar.
8-Nişasta ve yağların parçalanarak vücutta kullanılmasına
yardım eder.
9-Eklem sağlığına faydalıdır.
10-Şeker hastalarının tedavisinde kullanılır.
11-Depresyon ve şizofreni belirtilerini hafifletir.
12-Yanık tedavisinde faydası vardır.
13-Migren hastalarında faydası kanıtlanmıştır.
14-Glokom(göz içinde basınç artması nedeniyle meydana gelen
körlük) tedavisnde faydası vardır.
Omega-3: İnsan
vücudu için Omega-3 yağ asitleri zaruri yağ asitleri olarak tıbben kabul
edilmiştir. Bu doymamış yağ asitlerini vücut üretemez ve kesinlikle dışarıdan
besinlerle alınmalıdır ve balık eti çok zengindir. İnsan beynindeki yağın ana
bileşimi omega-3 yağ asitlerini içeren DHA’dır.Kısacası balıkta bulunan Omega-3
yağ asidi, kandaki kolesterolü düşürür, ayrıca yine kandaki trigliserid ve kan
basıncını düşürerek kalp sağlığını korur. Yüksek kolesterol kalp krizi
sebebidir.
Balık eti Faydaları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder