Dişlerimizin genel bakımı
İç bakımın en önemli özelliği doğru ve dengeli
beslenerek vücudumuza özellikle kemiklerimize ve bunun uzantısı olan dişlerimize
gereken kalsiyum.,fosfor A,C,D vitaminleri ve diğer vitamin ve mineraller vermek
ve vücudu noksan bırakmamaktır.
Dişlerin dış bakımı ise gıdalar ve bakım
yöntemi olarak iki kısımda incelenir.Rafine gıdalar(beyaz un,şeker)ve hayvani
gıdalar diş aralarına yapışarak çürümeye başlar ve birtakım mikroplar
üretirler.Zaman içinde bu mikroplar dişe sirayet ederek dişi çürütürler.
Diş bakımının genelde üç dış hedefi olmalıdır.Birincisi diş
aralarında(doğal gıda da alsak) ne kadar gıda artığı varsa (özellikle
yemeklerden sonra) bunlardan kurtulmaya çalışmak,diş etlerini
kuvvetlendirmek,parlak ve temiz bir görünüm kazandırmak.
Dişlerin dış
bakımı ise gıdalar ve bakım yöntemi olarak iki kısımda incelenir. Rafine gıdalar
(beyaz un, şeker)ve hayvani gıdalar diş aralarına yapışarak çürümeye başlar ve
birtakım mikroplar üretirler. Zaman içinde bu mikroplar dişe sirayet ederek dişi
çürütürler.
Diş bakımının genelde üç dış hedefi olmalıdır. Birincisi diş
aralarında (doğal gıda da alsak) ne kadar gıda artığı varsa (özellikle
yemeklerden sonra) bunlardan kurtulmaya çalışmak, diş etlerini
kuvvetlendirmek,parlak ve temiz bir görünüm kazandırmak.
Diş arasındaki
artıkların gitmesini sağlamak için her yemekten sonra sadece su ve fırça
ile(macunsuz) diş araları iyice temizlenene kadar fırçalanmalıdır.Bu fırçalama
bildiğimiz fırçalarla da yapılabilir ya da herhangi,bir dal parçasının ucunu
taşla döverek meydana gelen liflerden de olur(Eski Hintlilerin kullandığı ya da
İslamiyet’teki misvak gibi, hatta bunun daha sağlıklı olduğu da bilinir)
.
Diş araları iyice temizlendikten sonra fırça doğal tuza batırılarak diş
ve dişetlerinde gezdirilerek hem dişlerin parlaklığı hem de dişetlerinin
güçlenmesi sağlanır(Bir istatistiğe göre Türkiye’de 30-70 yaş grubunun %97′sinde
dişeti hastalığı vardır).
Özetle,en doğru ve pratik diş bakımı
:a)Dişlerin yemeklerden sonra sadece fırça ve su ile iyice
yıkanması,ardından.b)Fırça ve tuz ile dişetlerini ovmaktır.Bu yöntem ve
doğru(doğal) beslenme yöntemi ufak yaşta uygulanırsa ilerde hiçbir bozukluğa yol
açmaz,büyüklerde ise çürümeleri engeller(unutmamalı ki doğal besin ve bu tip
temizlik yöntemlerine sahip toplumlarda diş hastalığı diye bir şey yoktur,diş ve
dişeti hastalıkları medeni dediğimiz rafine gıda tüketen toplumların fertlerine
aittir).Bu konuda ek olarak birtakım bilgiler aşağıdadır:
a) Dişimizle
kesinlikle fındık gibi sert cisimler kırmamalı,aşırı soğuk ve aşırı sıcak
besinlerden kaçınmalıyız,
b) Meyve ve sebzeler(havuç,salatalık,ayva gibi
birtakım sert meyve ve sebzeler dişetlerindeki kan dolaşımını hızlandırır ve
masaj yapar)dişleri doğal olarak dışardan da besler,temiz tutar,diş taşları
oluşmasını engeller(limon,elma,çilek diş dostudur),
c) Diş macunu
kullanmaktan sakınmalıyız(içerdiği kimyasal maddeler dişe ve bedene hiçbir yarar
sağlamaz)
d) Ağızda güzel koku için
karanfil,maydanoz,adaçayı,portakal kabuğu çiğneyebiliriz,
e) Diş
fırçalarken dikkat edilecek yöntem aşağı-yukarı,soldan-sağa gibi yöntemler değil
sadece ve sadece diş aralarında artık kalmamasını sağlayacak biçimde diş
aralarına fırçayı iyice sokarak yavaş yavaş fırçalamaktır.
Diş sağlığı ve bakımı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder