7 Mart 2013 Perşembe

Diş sağlığı ve bakımı


Dişlerimizin genel bakımı



İç bakımın en önemli özelliği doğru ve dengeli

beslenerek vücudumuza özellikle kemiklerimize ve bunun uzantısı olan dişlerimize

gereken kalsiyum.,fosfor A,C,D vitaminleri ve diğer vitamin ve mineraller vermek

ve vücudu noksan bırakmamaktır.

Dişlerin dış bakımı ise gıdalar ve bakım

yöntemi olarak iki kısımda incelenir.Rafine gıdalar(beyaz un,şeker)ve hayvani

gıdalar diş aralarına yapışarak çürümeye başlar ve birtakım mikroplar

üretirler.Zaman içinde bu mikroplar dişe sirayet ederek dişi çürütürler.


Diş bakımının genelde üç dış hedefi olmalıdır.Birincisi diş

aralarında(doğal gıda da alsak) ne kadar gıda artığı varsa (özellikle

yemeklerden sonra) bunlardan kurtulmaya çalışmak,diş etlerini

kuvvetlendirmek,parlak ve temiz bir görünüm kazandırmak.


Dişlerin dış

bakımı ise gıdalar ve bakım yöntemi olarak iki kısımda incelenir. Rafine gıdalar

(beyaz un, şeker)ve hayvani gıdalar diş aralarına yapışarak çürümeye başlar ve

birtakım mikroplar üretirler. Zaman içinde bu mikroplar dişe sirayet ederek dişi

çürütürler.

Diş bakımının genelde üç dış hedefi olmalıdır. Birincisi diş

aralarında (doğal gıda da alsak) ne kadar gıda artığı varsa (özellikle

yemeklerden sonra) bunlardan kurtulmaya çalışmak, diş etlerini

kuvvetlendirmek,parlak ve temiz bir görünüm kazandırmak.


Diş arasındaki

artıkların gitmesini sağlamak için her yemekten sonra sadece su ve fırça

ile(macunsuz) diş araları iyice temizlenene kadar fırçalanmalıdır.Bu fırçalama

bildiğimiz fırçalarla da yapılabilir ya da herhangi,bir dal parçasının ucunu

taşla döverek meydana gelen liflerden de olur(Eski Hintlilerin kullandığı ya da

İslamiyet’teki misvak gibi, hatta bunun daha sağlıklı olduğu da bilinir)

.


Diş araları iyice temizlendikten sonra fırça doğal tuza batırılarak diş

ve dişetlerinde gezdirilerek hem dişlerin parlaklığı hem de dişetlerinin

güçlenmesi sağlanır(Bir istatistiğe göre Türkiye’de 30-70 yaş grubunun %97′sinde

dişeti hastalığı vardır).


Özetle,en doğru ve pratik diş bakımı

:a)Dişlerin yemeklerden sonra sadece fırça ve su ile iyice

yıkanması,ardından.b)Fırça ve tuz ile dişetlerini ovmaktır.Bu yöntem ve

doğru(doğal) beslenme yöntemi ufak yaşta uygulanırsa ilerde hiçbir bozukluğa yol

açmaz,büyüklerde ise çürümeleri engeller(unutmamalı ki doğal besin ve bu tip

temizlik yöntemlerine sahip toplumlarda diş hastalığı diye bir şey yoktur,diş ve

dişeti hastalıkları medeni dediğimiz rafine gıda tüketen toplumların fertlerine

aittir).Bu konuda ek olarak birtakım bilgiler aşağıdadır:


a) Dişimizle

kesinlikle fındık gibi sert cisimler kırmamalı,aşırı soğuk ve aşırı sıcak

besinlerden kaçınmalıyız,


b) Meyve ve sebzeler(havuç,salatalık,ayva gibi

birtakım sert meyve ve sebzeler dişetlerindeki kan dolaşımını hızlandırır ve

masaj yapar)dişleri doğal olarak dışardan da besler,temiz tutar,diş taşları

oluşmasını engeller(limon,elma,çilek diş dostudur),


c) Diş macunu

kullanmaktan sakınmalıyız(içerdiği kimyasal maddeler dişe ve bedene hiçbir yarar

sağlamaz)


d) Ağızda güzel koku için

karanfil,maydanoz,adaçayı,portakal kabuğu çiğneyebiliriz,


e) Diş

fırçalarken dikkat edilecek yöntem aşağı-yukarı,soldan-sağa gibi yöntemler değil

sadece ve sadece diş aralarında artık kalmamasını sağlayacak biçimde diş

aralarına fırçayı iyice sokarak yavaş yavaş fırçalamaktır.



Diş sağlığı ve bakımı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder