6 Mart 2013 Çarşamba

Zeytin

eytin


( eytun) : eytingiller familyasından; Akdeni hav asında, makilerde yabani olarak yetişen, fakat bütün Akdeni bölgelerinde yetiştirilen, yaprak dökmeyen, eğri, büyük gövdeli, sık dallı, 5-20 m yüksekliğinde u un ömürlü bir ağaçtır. Yaprakları yeşil renkli olup, derimsi ve karşılıklı di ilişlidir. Çiçekleri beya ımsı sarı renkli olup, salkım durumundadır. Meyve önceleri yeşil, olgunlaşğı aman parlak siyah renklidir. Meyvelerinde eytinyağı çıkarılır. eytinyağının içeriğinde olein, palmitrik, steraik ve linolik asitlerin gliseritleri, hidrokarbonlar ve E vitamini vardır. Ev ilaçlarında eytin tanesi, yaprakları, kabukları ve yağı kullanılır.


Faydası :


 


eytinyağı, safrayı artırır. Karaciğeri çalıştırır. Karaciğer ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır. Ec acılıkta, ba ı ilaçları ha ırlamakta kullanılır. Yaprakları ve kabukları, yüksek tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını düşürür. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Taneleri de besleyicidir. mutfaksaglik.com


 


 



eytin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder